Historie
Het Voorspel
Het is zeker, dat er in Cuijk al rond het begin van de twintigste eeuw gevoetbald werd. In clubverband zijn de eerste sporen terug te vinden in 1912. Twee “Kuukse” jongens Nico van den Hoek en Leo Spierings brachten van de kostschool uit Nijmegen de sport mee naar huis. De eerste officiële wedstrijd tegen het in 1908 opgerichte Vitesse uit Gennep werd op een veld nabij het huidige café De Bond gespeeld, op de dag dat de mobilisatie voor de dreigende oorlog in 1914 afgekondigd werd.
In de beginjaren kende Cuijk twee voetbalclubs.
De eerste werd opgericht op maandag 21 juli 1919 en kreeg de naam C.V.V. mee. De Roomsch Katholieke voetbalclub zal Cuijkse Voetbal Vereniging gaan heten en zij wil gepast vermaak brengen aan uwe jongelingen. Zij zendt hen naar ruime, frisse velden in plaats van bedompte café’s waar voor hen niets goeds te leren is?! Aldus de heer Ben Roosenboom in De Echo.
Zoals in veel plaatsen was ook in Cuijk een tweede voetbalclub actief die zich echter niet mocht verheugen op al te grote bekendheid. Terwijl C.V.V. de goedkeuring kreeg van de Roomsch Katholieke kerk en de iets beter gesitueerden in Cuijk, kende De Zwaluw, die al in 1919 bestond (!), veel leerlooiers en sigarenmakers onder haar leden. De geschiedenis vertelt dat De Zwaluw Cuijk op 27 juli 1919 tijdens een toernooi in Oeffelt met 3-2 won van De Zwaluw Oeffelt. De finale werd later met 2-1 van D.S.O. uit Boxmeer verloren.
De eerste thuiswedstrijd van C.V.V. werd op 21 september 1919 gespeeld tegen Vitesse 3 uit Gennep. Uitslag 0-3. De clubkleuren waren geel-zwart. Op Tweede Kerstdag 1919 voetbalden C.V.V. en De Zwaluw tegen elkaar voor een goed doel. C.V.V. won met maar liefst 6-0. Korte tijd later veranderde De Zwaluw haar naam in Zwart-Wit (de clubkleuren), waarschijnlijk om verwarring te voorkomen met De Zwaluw in Oeffelt, dat de oudste rechten op die naam had.
Op 18 juli 1928 speelde C.V.V. de laatste wedstrijd in haar bestaan tegen G.V.V. uit Gemert. De Cuijkse Voetbal Vereniging verloor met 1-0. Iets meer dan drie maanden later werd D.E.S. (Door Eendracht Sterk) opgericht. D.E.S., dat voornamelijk uit oud-Zwart-Wit spelers bestond, speelde haar eerste wedstrijd op 1 december 1928 tegen Oeffelt en verloor met 8-2. De oud-C.V.V.-ers verenigden zich in de club met de weinig flatteuze naam De Struikelaars.
De nieuwe Voetbalvereniging JVC ’31
De oprichtingsvergadering van een Cuijkse voetbalclub, die zou uitkomen in de R.K.V.B. Den Bosch vond plaats op woensdag 1 april 1931. De grote initiator Ben Roosenboom van De Echo werd de eerste voorzitter van “Jan van Cuijk”. Bewust is gekozen voor de naam van een historische held uit de eigen streek.
Jan van Cuijk leefde tussen 1230 en 1308. Naast dapperheid en moed, werden in zijn tijd alom ook zijn tactische, strategische en diplomatieke vaardigheden geroemd. Hij streed in de slag bij Roeringen in 1288 als vriend en raadsman van hertog Jan van Brabant en hij was ook actief betrokken bij de Gulden Sporenslag te Kortrijk in 1302, als bondgenoot van de Vlaamse steden Brugge en Gent. Samen met zijn neef Gijsbrecht van Amstel beraamde hij de ontvoering van en de doodslag op Floris V in 1296.
JVC’31 bestaat 25 jaar
Het 25e voetbalseizoen zou JVC’31 voetballen in de tweede klasse van de KNVB, dankzij het kampioenschap behaald in mei 1955. De historische promotie werd bereikt op tweede Pinksterdag 1955 in Belfeld tegen Belfeldia. De 3-4 overwinning was genoeg en de feestvreugde kon losbarsten. In Cuijk stonden de beide plaatselijke muziekkorpsen de kampioenen, het bestuur en een grote supportersschare op te wachten. Burgemeester Jansen van Cuijk sprak tijdens een koffietafel in café De Nieuwe Bond.
In 1971 bij 40 jarig bestaan …
Op 11 februari 1971 ontving JVC”31 voorzitter Wil van de Plas een brief met het verzoek eens na te denken over de oprichting van een voetbalclub, “bestaande uit echte voetballers die weten wat voetballen is ? Wat er momenteel rondloopt is alles bijeen absoluut waardeloos, dus 0,0”. Er werd slechts om de brief gelachen. Het 40-jarig bestaan van de club werd groots gevierd. Weliswaar moest in datzelfde jaar een extra ledenvergadering een noodzakelijke contributieverhoging goedkeuren. Ook op sportief vlak verliep alles niet naar wens. Na beslissingswedstrijden tegen Boxtel en H.V.C.H. werd degradatie naar de vierde klasse een feit. Club-voorzitter Frits Gerards meende echter dat het 40-jarig bestaan goed gevierd moest worden. Mogelijk zou dat een beginpunt vormen voor een nieuwe tijd met de weg omhoog. De feestelijkheden hielden ondermeer de volgende activiteiten in:
* de aanzet tot de bouw van de overdekte tribune bij het hoofdveld
* het spelen van een rugbywedstrijd(!) tussen clubs uit Rotterdam en Den Haag
* een voetbalwedstrijd tussen JVC’31 en een Streekelftal: 1-2
* een grootse receptie waarin – JVC’31 de K.N.V.B. Bondsvlag ontving
en de heer Koos Grens de Zilveren K.N.V.B. – speld kreeg
* een bezoek van leden van JVC’31 aan de wedstrijd in de Duitse
Bundesliga Borussia Mönchengladbach – Hertha B.S.C.
Damesvoetbal
De bal was in het seizoen 1971/72 echter nauwelijks aan het rollen of het mannelijk deel van voetballend Cuijk viel bijna om van opperste verbazing. Zonder blikken of blozen richtte mevrouw Straatman een damesafdeling binnen JVC’31 op. Ze kreeg zoveel steun en aanhang, dat zelfs twee teams op de been gebracht konden worden.
De stappen naar boven …
Ondanks de grote jeugdafdeling en de aanwezigheid van veel technisch goed geschoolde voetballers pendelde JVC’31 in de jaren ’70/’80 op en neer tussen de derde en de vierde klasse van de KNVB. Vaak vertrokken getalenteerde voetballers voor een paar grijpstuivers naar de concurrentie in de regio. De overstap naar het betaalde voetbal was slechts voor weinigen weggelegd. Tiny Ruijs is waarschijnlijk het beste voorbeeld van een geslaagde voetbalcarrière. Via Fortuna Sittard groeide hij uit tot een succesvol trainer. Daarnaast gelukte het Willem Letemahulu in 1978 door te dringen tot het profteam van het Franse Stade Brestois in Brest. In de wat meer recentere historie kwamen Jean-Pierre Pas uit voor VVV, Lucien Roeffen voor NEC, Mohammed Chamlal voor PSV en Fabian Peppinck voor RKC Waalwijk en Zarko Grabovac voor Fortuna Sittard.
In de jaren ’80 werd JVC’31 twee seizoenen getraind door een jeugdige Wiljan Vloet, die later trainer werd in het betaalde voetbal. Als team had JVC’31 het echter moeilijker. Daar kwam plotseling verandering in. In de kelder van de 4e klasse – zeer dicht bij de degradatie-streep – nam de toenmalige B-selectietrainer Harrie Verbruggen in december 1989 het roer over en bracht JVC’31 uiteindelijk in 1993 in de 1e klasse van de KNVB.
Na twee seizoenen degradeerde het 1e elftal weer uit die klasse om vervolgens via een heroïsche zege in en tegen Schijndel terug te keren in de 1e klasse. Op zondag 6 juni 1999 rond de klok van half vijf stapte JVC’31 voor het eerst in haar geschiedenis de Hoofdklasse van het amateurvoetbal binnen. Dankzij een 2-2 gelijkspel in de wedstrijd JVC’31 – SVN (met twee treffers van Dinand van Haaren) en de 4-1 overwinning op WSC uit Waalwijk werd die triomf bereikt. Die mijlpaal werd in Cuijk groots gevierd.
Belangrijk voor het bereiken van deze prestaties was de oprichting van het JVC Cuijk Ondersteuningsfonds, waarin vele sponsors hun bijdrage gaven voor het behoud van het niveau van het eerste elftal. Grote stimulator van dit alles was zonder enige twijfel Sjaak Hofmans, die op zondag 20 mei 2001 straalde van trots toen zijn initiatief bekroond werd met het behalen van het kampioenschap in de hoofdklasse B. De 0-0 in Maastricht bij FC Vinkenslag was voldoende voor die titel. Sjaak Hofmans werd in september 2002 uitgeroepen tot Erelid van JVC Cuijk. Op 23 oktober 2002 overleed Sjaak Hofmans. Intussen onderging JVC’31 een naamsverandering.
JVC Cuijk
Op maandag 29 mei 2000 gingen de leden akkoord met de naam JVC Cuijk. In de namiddag van 30 mei 2000 passeerde de akte op het kantoor van de Notarissen Van Raaij & Van Burik en was de naamsverandering een feit. JVC en Cuijk hadden elkaar voor altijd gevonden. Het 1ste kampioenschap van de Hoofdklasse B in 2001 bracht de gemeente Cuijk en de vereniging er toe om de accommodatie aan De Groenendijkse Kampen een beter aanzien te geven. Roterende boarding, extra veldverlichting, uitbouw van de kleed/douche-accommodatie en de vergroting van de kantine waren klaar voor de aanvang van het seizoen 2002/2003. Juist op tijd voor de eerste officële wedstrijd tussen het Nijmeegse NEC en JVC Cuijk in het kader van de Amstel Cup. Bijna 3000 toeschouwers omzoomden het veld en zagen de Nijmeegse BVO een gelukkige 1-2 zege behalen. In het seizoen 2006-2007 werd JVC Cuijk opnieuw kampioen van de hoofdklasse B. Opnieuw was er groot feest in de Cuijkse samenleving.
In de zomer van 2008 kreeg ons hoofdveld een geweldige facelift. Er werd in kunstgrasveld met wedstrijdverlichting in gebruik genomen, een nieuwe zittribune en de sta-tribunes maakten de accommodatie topklasse-waardig. In 2009 werd ook gestart met de bouw van 4 nieuwe kleedlokalen waarmee ook de jeugd van JVC Cuijk de ruimte kreeg voor een goede ontwikkeling.
Topklasse
Seizoen 2010-2011 is het eerste seizoen in de, door de KNVB ingevoerde nieuwe topklasse. JVC Cuijk wilde uiteraard heel graag promoveren naar deze nieuwe topklasse, immers: “JVC Cuijk wil spelen op het hoogste amateurniveau” en dat is gelukt! Voor het eerst in het bestaan van JVC Cuijk werd de districtsbeker van de KNVB district Zuid II gewonnen.
In 2012 werd voor het eerst de 2e ronde in de KNVB beker bereikt, 2200 toeschouwers zagen JVC Cuijk voortreffelijk partij geven aan eredivisie club Heracles Almelo. Er werd maar nipt verloren met 1-0 door een goal van Plet. JVC Cuijk was enkele keren dicht bij de gelijkmaker.
In het seizoen 2013/2014 zorgde JVC Cuijk opnieuw voor een stunt in de Beker. Onder leiding van Hans Kraay jr. en Piet de Kruijf versloegen zij op eigen veld MVV (Jupiler League) met 2-1, waardoor zij zich plaatsten voor de kwartfinale van de Beker. Daarin werden zij geloot aan PEC Zwolle (Eredivisie). Met maar liefst 16 bussen en een dubbeldekker reisde JVC Cuijk met 2000 supporters af naar Zwolle. In een geweldige ambiance van vooral de JVC supporters kwam helaas een einde aan het bekersprookje. Er werd verloren met 5-1.
In 2014 werd de kantine, de bestuurskamer en het wedstrijdsecretariaat grondig onder handen genomen en kreeg de bovenetage weer een eigentijdse uitstraling.
Derde klasse.
De hoge kosten dwingen de club in 2019 helaas om de derde divisie te verlaten en JVC 1, nu op zaterdag, te laten spelen in de vierde klasse met niet betaalde spelers. Van hieruit promoveert het team ondanks de coronaperikelen gelukkig al in 2020 naar de derde klasse. Hierin doet het bovenin goed mee en streeft naar promotie naar de tweede klasse. Het spelen op een lager niveau dan voorheen heeft, ondanks de teleurstelling hierover, ook voordelen. De goede en gekwalificeerde jeugdopleiding maakt het mogelijk dat spelers uit de eigen jeugd weer beter kunnen doorstromen naar het eerste team. De lange coronaperioden zonder competitie vergroten verder de gevoelde noodzaak van samenwerking binnen de club. Om JVC Cuijk als vereniging van maatschappelijk belang een positieve uitstraling te geven krijgt de jeugd een vernieuwde aandacht. Een vrijwilligersgroep, genaamd JVC United, laat jongens en meisjes, ook van buiten de club, achtentwintig zaterdagen in allerlei spelvormen genieten van voetbal, broodjes en chocolademelk. Verder wordt met hulp van vele sponsoren en vrijwilligers zonder extra kosten het negentigjarig bestaan van JVC Cuijk in 2021 opgeluisterd met tal van activiteiten en festiviteiten. En tegelijkertijd zien we dat drie oud JVC-ers in deze periode in het betaalde voetbal met succes hun dromen waarmaken. Özgür Aktaş is na een seizoen bij FC Dordrecht een dragende speler bij Telstar, sterk verdedigend en regelmatig scorend. Yannick van der Laan acteert als scheidsrechter in de Keukenkampioendivisie en af en toe ook op het hoogste niveau. En tenslotte is Jeroen Schepens als assistent-trainer actief bij VVV Venlo. Alle drie een voorbeeld voor de jeugd van JVC Cuijk.